Nyt kun sain tämän blogin pystyyn rustattua(öö...voikohan niin edes sanoa) niin pakkohan tänne on heti laittaa joku osuva ohje. Määrät raaka-aineille ovat summittaisia näppituntumamääriä. Kuvaa tästä keitoksesta ei valitettavasti ole, mutta eipä tuo ruskea kastike mitään silmiähivelevän kaunista olekaan.

 

Ruskea tekojauhelihakastike

kourallinen tummaa soijarouhetta

1 1/2 dl + 1 1/2 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 rlk tomaattipyrettä

1 sipuli

vehnäjauhoja ja voita yhtä paljon, nyrkkisääntönä 1 rkl jauhoja vastaa 1 henkilön osuutta valmiissa kastikkeessa

mustapippuria

aromisuolaa

sinappia

Pilko sipuli. Laita vesi, liemikuutio ja tomaattipyre paistinpannulle kiehumaan ja sekoita tasaiseksi kunhan kuutio sulaa. Lisää soijarouhetta pannulle sen verran että nesteestä ja rouheesta tulee kostea, paistettua jauhelihaa muistuttava seos. Lisää pilkottu sipuli ja paista rouhetta niin kauan, että sipuli kuullottuu. Vettä voi lisätä pannulle tarpeen mukaan mikäli seos kuivuu liikaa(voinokare auttaa tässä myös pitämään seosta kosteampana ja tuo makua, mutta koska kastikkeeseen tulee muutenkin voita niin olen jättänyt sen tässä pois).

Laita paksupohjaiseen kattilaan vesi kiehumaan ja lisää paistettu soijarouhe. Anna kiehua hiljalleen sivussa. Laita voi pannulle sulamaan ja kun se on vähän ruskistunut, lisää jauhot. Paista jauhoja pienellä lämmöllä hitaasti ruskeaksi koko ajan sekoittaen. Hitaus ja huolellinen sekoitus on tässä kaiken a ja o. Jos kastike menee pilalle, johtuu se tämän vaiheen kämmäämisestä; liian vaaleat jauhot eivät maistu miltään ja palaneet taas ihan kauhealle.

Lisää paistetut jauhot kiehuvaan vesi-soijarouheliemeen varovasti(huom! kuuma rasva räiskyy paljon) ja sekoita tasaiseksi. Huuhtele pannu ja kaada huuhdeliemet kattilaan. Anna kastikkeen kiehua vielä ainakin 10 minuuttia ja lisää pieni turaus sinappia, rouhittua mustapippuria ja aromisuolaa. Aromisuola ei ole välttämätön mutta kastike vaatii tässä vaiheessa yleensä lisää suolaa ja aromisuolasta tulee se haettu arominvahventeen ja mummolan maku. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä, jos taas liian litkua, keitä vielä hetki. Toimii parhaiten keitettyjen perunoiden kanssa ja on kelvannut lihansyöjillekin. Jos kastikkeesta tulee tyystin kauheaa, niin ketsuppi toimii hätäapuna.